
Łukasz Karmowski
Firma: Związek Gorzelni Polskich
Stanowisko: prezes
Przedsiębiorca rolny, ekspert w dziedzinie chowu hodowli bydła mięsnego oraz produkcji alkoholu etylowego, lider innowacji w rolnictwie i przemyśle gorzelniczym. Właściciel gospodarstwa rolnego w Radziczu oraz prezes zarządu licznych spółek i organizacji branżowych, w tym m.in. Związku Gorzelni Polskich, Gorzelnia Radzicz Sp. z o.o., Biosynergia.pl oraz trzech spółdzielni producentów rolnych: żywca wołowego, zbóż i oleistych oraz buraków cukrowych
Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Poznaniu, Instytu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie i The Alcohol School w Kanadzie. Promuje model produkcji rolnej oparty na dobrostanie zwierząt, rolnictwie regeneratywnym, gospodarce cyrkularnej i niskowęglowej. Pionier hodowli rasy Beefmaster w Polsce i Europie, aktywnie współpracuje z organizacjami branżowymi - Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Współautor i realizator wielu projektów badawczo-wdrożeniowych w zakresie produkcji roślinnej, paszowej, żywienia zwierząt oraz organizacji pracy w gospodarstwie. Laureat prestiżowych nagród branżowych, w tym tytułu Producenta Bydła Mięsnego Roku, wyróżnień Ministra Rolnictwa oraz nagród za wkład w rozwój sektora biopaliw i rolnictwa zrównoważonego.